The Bintangs

 

 BIO BINTANGS

 

 We schrijven 1961 als de Bintangs worden opgericht door Frank Kraaijeveld. Vanaf het begin deden de Bintangs het anders dan alle andere bands. Rhythm and Blues wordt er gespeeld maar dan op een ruige, stevige manier die zeker voor die tijd revolutionair was. Er ontstond al vlug een grote en fanatieke aanhang die zich al net zo ruig gedroeg als de muziek die werd gespeeld. Later voegt zanger Gus Pleines zich bij de band die met zijn Jaggeriaans stemgeluid een nieuwe dimensie toevoegt. De Bintangs scoren top 10 hits met o.a. Travelin’in the USA, Ridin’on the L&N en Hound is on the Run.

 

 De reputatie als ultieme live-band groeit gestaag en zo wordt als voorprogramma van The Rolling Stones opgetreden en van The Kinks. Die laatsten worden overigens volkomen weggespeeld door De Bintangs. De grotere festivals als Rock Werchter en later ook Parkpop en Arrow Rock worden succesvol aangedaan. Rock Werchter zelfs meerdere malen. Ook veel optredens in België en Duitsland.

 

 De geschiedenis van de band is er een van pieken en dalen. Bezettingswisselingen en onderling gekrakeel maken het er niet makkelijker op. In een stabiele periode dient zich een nieuw hoogtepunt aan. In 1975 verschijnt het album Genuine Bull. Opgenomen in de vermaarde Rockfield Studio’s in Wales onder produktie van Steve Verocca. Tot op de dag van vandaag wordt dit album gezien als absoluut hoogtepunt van de Nederpop. Een periode van veel optreden volgt tot in de jaren ’80. In 1985 volgt het afscheidsoptreden in een uitverkocht Paradiso.

 

 In 1989 worden de Bintangs heropgericht met de volgende bezetting: Frank Kraaijeveld op bas en zang, JanWijte op dwarsfluit en gitaar, Gus Pleines op zang en mondorgel, Jack van Schie op gitaar en Cees Brouwer op drums. Eind 2002 moet de band onverwacht afscheid nemen van Cees Brouwer als die op 42-jarige leeftijd overlijdt.

 

 In 2004 krijgt zanger Gus Pleines steeds meer gezondheidsproblemen en verlaat de band. Gitarist Jack van Schie en drummer Burt van der Meij volgen.

 

Frank en Jan gaan op zoek naar waardige vervangers en vinden die in Maarten Ibelings op gitaar en Gerben Ibelings op drums. Tenslotte wordt ook Dagomar Jansen ( zoon van de eerste drummer Jimmy Jansen) aan de band toegevoegd.

 

 In 2005 verschijnt de CD “DOC” dan nog met Jan Wijte op dwarsfluit en gitaar in de gelederen.  Jan verhuist in 2007 naar Frankrijk. In datzelfde jaar overlijdt Gus Pleines.

 

 Sinds 2007 speelt de band in de volgende samenstelling

 

 Frank Kraaijeveld :  bas, zang

 

Maarten Ibelings:     gitaar  ( ex Bad to the Bone )

 

Gerben Ibelings:       drums ( ex Tröckener Kecks )

 

Dagomar Jansen:      gitaar, slide-gitaar, mondorgel en zang

 

 Op 15 mei 2009 ziet de nieuwe CD  “Fire and Iron” het levenslicht. De titel is een nauwkeurige samenvatting van de inhoud:

 

Dampende, stevige en gruizige rock, wars van alle trends en rechtstreeks vanuit de onderbuik.

 

 De schrijvende pers is unaniem in hun recensies: De Bintangs is de beste rockband van Nederland!

 

Live blijven de Bintangs een unicum: rauw, strak, vol overgave en high energy!

 

2011 is het jaar waarin de Bintangs het 50-jarig bestaan vieren met een dampend optreden in een bomvol Paradiso. Met gasten als Rinus Gerritsen op bas, Rob Kruisman op sax en Marc Ibelings op zang en mondorgel wordt het publiek getrakteerd op een indrukwekkend avondje Bintangs waarbij ook het Blues on the Ceiling project met Aad Hooft en Jan Wijte een verdiende plaats krijgt.

 

 Hoogtepunt van de avond is natuurlijk de presentatie van de nieuwe live-cd Fifty-Fifty met daarop nummers die niet eerder op een live-cd of LP verschenen zijn en met drie nieuwe nummers. Daarnaast ook nog een documentaire dvd en een ouderwetse vinyl LP. En of dat nog niet genoeg is het prachtige boek van de hand van Frank Kraaijeveld dat in 50 verhalen de belevenissen van een rockband on the road vertelt. Het mooi vormgegeven boek krijgt in de literaire bijlage van De Volkskrant dan ook een hoge waardering.

 

 En na de 50ste verjaardag? Gaan de Bintangs gewoon door met datgene waar ze goed in zijn: zalen en festivals platspelen met hun niets en niemand ontziende Hoogovenrock!

 

 In april 2013 verschijnt een boek aan de hand van Frank Kraaijeveld, Rhythm and Rhyme.

 

Hierin beschrijft Frank de totstandkoming van 91 songteksten. Bij het boek de cd “Oertrax”.

 

Een semi-acoustische cd met een aantal nooit gepubliceerde Bintangssongs, uitgevoerd door Frank Kraaijeveld, Dagomar Jansen en Aad Hooft. Speciale gast is Marco Nicola.